Oare stim sa ne apreciem la adevarata noastra valoare? Imi place de multe ori sa fiu atenta la cei din jurul meu, sa ii analizez si sa imi dau seama daca stiu sa cantareasca importanta muncii lor. De-a lungul timpului am sesizat un lucru: preferam sa ne puna cineva o nota, sa ne dea un pret, sa ne spuna un cost, sa ne zica un salariu si asa mai departe. Atunci cand suntem pusi in fata ideii de autoevaluare ne pierdem... oare de ce?

            In industria de makeup a nu-ti cunoaste valoarea muncii este un lucru destul de grav. My beauties... sfatul meu este sa va opriti chiar acum din orice ati face si sa luati o foaie si un pix si sa incepeti sa notati, sa va descrieti si sa va dati seama daca evaluarea pe care v-ati facut-o pana acum a fost cea corecta sau nu.

            Am constatat cu tristete ca multi makeup artisti se vand ieftin. Da, „ieftin” este cel mai potrivit cuvant si nu ma refer numai la banii pe care ii primesc la final. Hai sa va explic!

            Multe talente din industria machiajului „se consuma” pe scaunul de la bucatarie. Pentru ca la inceput de cariera exista intotdeauna o teama. Iar frica asta se poate instala comoda si sa nu mai dispara vreodata. Despre ce teama vorbesc? Despre ideea de a cere mai mult decat ti se cuvine, de a parea ca te supraapreciezi si, la urma-urmei, la frica de a ramane fara cliente.

            Am intalnit multe fete care, desi au terminat o scoala de makeup care sa le confirme cunostintele, desi au talent „cu carul” (cum ar spune bunica) si o tehnica desavarsita, sunt inca la inceput de drum si au impresia ca daca pun pretul corect pentru un machiaj profesionist, atunci poate vor ramane cu agendele goale. Ghiciți ce! Asta nu o sa se intample!

            Eu sincer nu-mi mai doresc sa vad cum makeup artisti profesionisti se plafoneaza si accepta 50 sau 70 de lei pe un machiaj profesional, la care se mai adauga si deplasarea la clienta si conditiile de lucru (pentru ca asa cum va ziceam, nu e vorba doar despre bani). NU! Acela este un cost care, daca machiajul este intr-adevar unul profi, nu acopera nici costul produselor folosite.

            Vreau, usor-usor, sa va scoateti din minte si din suflete teama asta. Oamenii trebuie sa va aprecieze munca la adevarata ei valoare. Dar mai inainte de asta, trebuie sa o apreciati si voi. Corect, bineinteles! Cere mereu cat crezi ca meriti, pentru ca alfel nu vor aparea nici frustrarile, nici profitul inexistent la final de luna. In plus (ca sa va mai spun un secret), un pret corect dicteaza de multe ori si respectul pe care clientul il are fata de makeup artist.

            Nu uitati ca sunteti profesionisti! Nu uitati ca sunteti supereroii care cu pensula au schimbat nu numai infatisarea, dar si starea de spirit si mentalitati, care au adus zambete si chiar speranta pentru anumite femei. Voi conturati frumusetea intr-un fel in care nimeni nu o poate face si atunci de ce sa va considerati neimportanti?

            Nu vreau sa intelegeti gresit si sa o transformati intr-un BOOM de pret in industrie. Vreau doar sa va ganditi la voi si la munca voastra si sa o evaluati corect. Si, dupa evaluarea asta, chiar sa nu va mai vindeti ieftin!

 

Pe curand,

A voastra,

Andra